Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Форум на потребителите на високопроизводителните пресмятания в България, 2023

ноември 16, 2023

Ежегодният Форум на потребителите на високопроизводителните пресмятания в България тази година беше проведен в София Тех Парк на 16 ноември 2023. През последните три години организатор на Форума е Националният център за компетентност по високопроизводителни технологии, изграден в рамките на проект „Центрове за компетентност в рамките на EuroHPC”, фаза 1 и 2.

Форумът беше открит от чл. кор. Светозар Маргенов, директор на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН и един от пионерите в областта на суперкомпютърните пресмятания в България. Програмата беше структурирана в три основни панела: „Високопроизводителни ресурси и достъп до тях“, „Нови успешни приложения през 2023 г.“ и „Сътрудничество академия-индустрия“ Множество презентации, разговори и задълбочени дискусии между изследователи, представители на индустрията и публичната администрация подчертаха значителните постижения в областта на високопроизводителните технологии в България през 2023 г. и предстоящите предизвикателства за разширяване на дейността през 2024 г.

Събитието завърши със сесия, посветена на опита на потребителите, техните нужди и очаквания. Потребителите изразиха удовлетворението си от достъпа до модерно и производително оборудване и подкрепата, която получават.

Детайли

Дата:
ноември 16, 2023